Coś słodkiego na ząb.

stycznia 09, 2014 Unknown 18 Comments

Witajcie :)

W dzisiejszym poście chciałabym Wam pokazać kilka słodkich przepisów. Jednym z nich są ciasteczka makaroniki. Pierwszy raz słyszałam o takich ciasteczkach. Są naprawdę pyszne z tego co wiem od cioci. Dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisami słodkich deserów. Słodkie, delikatne i smaczne. Pierwszym z przepisów są właśnie makaroniki.

1. Makaroniki – francuskie specjały

 Makaroniki, czyli małe, francuskie ciasteczka prosto z Paryża które, mogą przybierać dowolny kształt i kolor. Są słodkie, lekkie i bardzo kolorowe. Makaroniki można wykorzystać do dekoracji tortu, lub zdecydować się na piramidkę słodyczy przypominającą weselny tort tak jak na obrazku. Pojedyncze ciasteczka z podpisem mogą pełnić rolę nietypowych winietek ślubnych. Makaroniki świetnie sprawdzą się w roli upominków dla gości. 






Przepis na ciasteczka - makaroniki
Makaroniki z wspaniałym kremowym nadzieniem pomiędzy dwoma chrupkimi skorupkami. Nie dość, że prezentują się naprawdę wyjątkowo, to w smaku są cudownie słodkie i lekkie.
Robiąc makaroniki ściśle trzymając się poniższego przepisu, autorstwa francuskiego mistrza cukiernictwa Nicolasa Boussina , wyjdzie niesamowicie.


Masa do makaroników (waga całkowita: 1 250 g = około 150 skorupek):
Część 1:
-300 g proszku migdałowego
-300 g cukru pudru
-110 g białek z jajek

Część 2:
-110 g białek z jajek
-30 g cukru
-300 g cukru
-100 g wody
 -Chrupiąca zrumieniona posypka

Przesiać cukier puder razem z proszkiem migdałowym 2 razy.
Ugotować 300 g cukru z wodą w temperaturze 110° C i dodać do białek (część 2.) ogrzanych do temperatury pokojowej i lekko ubitych z 30 g cukru. Ubijać, aż masa prawie całkiem ostygnie.
Wymieszać białka (część 1.z proszkiem migdałowym i cukrem pudrem, następnie dodać włoską bezę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Nakładać za pomocą rękawa cukierniczego (10 mm) na silpacie. Posypać chrupiącą zrumienioną posypką.
Piec przez 8 min. w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150° C przy otwartej klapce kominowej.
Przełożyć silpat na ruszt i pozostawić do ostygnięcia, następnie odkleić skorupki.
Galaretka koktajlowa Yellow Cab (waga całkowita: 583,5 g ):

-250 g purée z ananasa
-50 g soku z limonki
-125 g likieru Grand Marnier Cordon Rouge
-150 g purée z gruszki
-½ laski wanilii
-3,5 g alginatu sodowego
-5 g gumy ksantanowej

Podgrzać część purée z ananasa ze startą laską wanilii w temperaturze 35°C. Dodać alginat i ksantan mieszając. Połączyć z pozostałymi składnikami, następnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić.

Dodatki (waga całkowita: 520 g):

-400 g ananasa pokrojonego w kostkę
-50 g cukru
-1 skórka z limonki
-70 g likieru Grand Marnier Cordon Rouge

Ananas pokroić w kostkę. Skarmelizować cukier, następnie dodać ananas i skórkę z limonki. Podsmażyć i podpalić likierem. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem do przekładania (waga całkowita: 600 g):

-100 g białek z jajek
-200 g cukru
-300 g masła
-500 g kremu do przekładania
-100 g likieru Grand Marnier Cordon Rouge
-3 skórki z limonki

Przygotować włoską bezę z białek i cukru smażonego w temp. 118°C. Wymieszać z masłem. Dodać likier i skórkę z limonki.

Układanie warstw:

Nakładać galaretkę i ananasa na środek skorupki, pośrodku kremu, następnie docisnąć drugą skorupkę.

2. Ciasteczka cytrynowe 

 


Ciastka zrobione na podstawie poniższego przepisu są bardzo kruche, nie za słodkie, z lekką cytrynowa nutą. Dziś przepis na samo ciasto. Ciastka są dosyć duże, o  dziesięciocentymetrowej średnicy. Musiałybyście wyciąć taki rozmiar ze względu na wielkość wykałaczki , której użyjecie do przygotowania kolorowej dekoracji. Jeżeli jednak chcecie upiec ciasteczka i nie ozdabiać ich lukrem plastycznym o takim wzorze, z powodzeniem można wyciąć mniejsze ciastka. 

 Składniki na około 14 ciastek o średnicy 10 cm.
  • jedno jajko
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki pszennej (plus do podsypywania przy wałkowaniu)
  • skórka z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
      
    Uwaga: cytrynę należy dobrze wyszorować, zanim zetrzemy z niej skórkę. 
Przygotowanie:

Jajko ubić mikserem. Masło z cukrem wymieszać dokładnie na puszystą masę. Następnie połączyć z jajkiem. Cały czas ubijając masę stopniowo dosypywać mąkę, a na koniec skórkę z cytryny. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm. Okrągłą wykrawaczką (lub szklanką) wyciąć kółka. Ciastka przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciastka nabiorą złocistobrązowego koloru. Studzić na kratce.

  Ciasteczka z kolorami

  Składniki na ok. 15 większych ciastek:

100 g masła
100 g cukru
2 łyżki miodu
150 g mąki
1 łyżeczka sody
groszki w kolorowych skorupkach
lukier

   Przygotowanie:

 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do dużej miski wrzuć masło, dosyp cukier i ubij mikserem na puszysty, jasnożółty krem. Dolej miodu, wsyp mąkę i sodę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Blachę do pieczenia posmaruj masłem. Odrywaj z ciasta małe kawałki, tocz w dłoniach kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układaj na blasze w kilkucentymetrowych odstępach. Ciastka podczas pieczenia rosną na boki. Spłaszczaj lekko każde ciasteczko dłonią. Piecz 10-15 minut, aż do ze złocenia. Wyciągnij, przestudź lekko, jeszcze ciepłe (ale nie gorące) przełóż na kuchenna kratkę albo drewniana deskę do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj lukier:  
cukier puder wymieszaj z odrobiną wody albo soku z cytryny. Lukier ma mieć konsystencję gęstej farby plakatowej. Jeśli wyjdzie ci za rzadki - dodaj trochę więcej cukru pudru. Jeśli nadal jest za gęsty - kilka kropli wody albo soku z cytryny. Przełóż lukier do woreczka, odetnij róg i wyciskaj małe ciapki na ostudzone ciastka. Do nich przyklejaj kolorowe groszki.



You Might Also Like

18 komentarzy:

  1. Coś słodkiego i lekkiego - idealne dla mnie :) Chociaż domyślam się ,że kalorycznie mogą już nie być takie lekkie :) Ale to bez znaczenia.

    Piękne zdjęcia! Aż ma się ochotę sięgnąć po jakiś łakoć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam zrobić takie makaroniki ♥ Super zdjęcia, aż chce się je zjeść :3
    Impossible1360.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie zdawałam sobie sprawy, że można to zrobić w domu! uper!
    naprawdę mnie inspirujesz<3

    http://neffii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjeej! Makaroniki są genialne ^^ A ciasteczka cytrynowe kiedyś robiłam, pyszne! :3

    www.devooted.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś muszę zrobić te makaroniki, wyglądają pysznie! :D
    poklikałabyś w linki w ost. poście. z góry dzięki, Mała Mi. :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm ♥ Najbardziej skusiły mnie makaroniki. Na pewno wypróbuję przepis.

    zapraszam do mnie:
    KLIK

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :D
    Obserwuję ,może ty też zaobserwujesz? :)
    http://kochaj-szanuj-snij.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. masz tu tyle wspaniałych rzeczy na blogu. Ten post jest o ciastkach, poprzedni pokazał mi masę sposobów na przerobienie moich starych ubrań. tyle pomysłów w jednym miejscu! Rób dalej to co robisz!
    Obserwuję.
    niuntis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O jezu jezu! Jak pysznie i kolorowo!
    Pożarłabym wszystko za jednym zamachem!
    Chyba jutro coś upiekę z tych pyszności bo już
    nie mogę wytrzymać! Dzięki za ten wpis kochana :-*

    Przy okazji zapraszam Cię do wzięcia w moim małym giveaway’u!
    Do wygrania wymarzona sukienka warta 200$, a dla pozostałych nagrody gwarantowane!


    Pozdrawiam,
    Katherine Unique


    OdpowiedzUsuń
  10. Oj zjadłabym takie ciasteczka;d Wyglądają cudownie♥

    http://kappa-girl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Te ciasteczka cytrynowe najbardziej mi przypadły do gustu, może je zrobię nawet :P
    ogólnie te makaroniki jakoś mnie nie przekonują, ale chyba innych bardzo bo wszędzie ich pełno :)
    pozdrawiam ciepło :*
    zapraszam do nas na nową notkę :
    world-of-crazy-sisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszności *.* jeju na pewno coś z tego upiekę bo tak cudnie i smacznie wyglądają ♥

    zapraszam do mnie ;)
    nadzwyczajnaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe przepisy :D Bardzo oryginalne :) Obserwuje

    skreslic.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Na urodziny zrobię makaroniki! Wyglądają apetycznie:)

    Pozdrawiam, Zuza ♥
    http://pamietnik-zuzanny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mi smaku narobiłaś! Jurto robię ciasteczka cytrynowe z lukrem <3

    amcia-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm pyszne! *.*
    http://ninja-holiday-nights.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń