Coś słodkiego na ząb.
Witajcie :)
W dzisiejszym poście chciałabym Wam pokazać kilka słodkich przepisów. Jednym z nich są ciasteczka makaroniki. Pierwszy raz słyszałam o takich ciasteczkach. Są naprawdę pyszne z tego co wiem od cioci. Dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisami słodkich deserów. Słodkie, delikatne i smaczne. Pierwszym z przepisów są właśnie makaroniki.
1. Makaroniki – francuskie specjały
Makaroniki, czyli małe, francuskie ciasteczka prosto z Paryża które, mogą przybierać dowolny kształt i kolor. Są słodkie, lekkie i bardzo kolorowe. Makaroniki można wykorzystać do dekoracji tortu, lub zdecydować się na piramidkę słodyczy przypominającą weselny tort tak jak na obrazku. Pojedyncze ciasteczka z podpisem mogą pełnić rolę nietypowych winietek ślubnych. Makaroniki świetnie sprawdzą się w roli upominków dla gości.
Przepis na ciasteczka - makaroniki
Makaroniki z wspaniałym
kremowym nadzieniem pomiędzy dwoma chrupkimi skorupkami. Nie dość, że
prezentują się naprawdę wyjątkowo, to w smaku są cudownie słodkie i
lekkie.
Robiąc makaroniki ściśle trzymając się poniższego przepisu, autorstwa francuskiego mistrza cukiernictwa Nicolasa Boussina , wyjdzie niesamowicie.
Masa do makaroników (waga całkowita: 1 250 g = około 150 skorupek):
Część 1:
-300 g proszku migdałowego
-300 g cukru pudru
-110 g białek z jajek
Część 2:
-110 g białek z jajek
-30 g cukru
-300 g cukru
-100 g wody
-Chrupiąca zrumieniona posypka
Przesiać cukier puder razem z proszkiem migdałowym 2 razy.
Ugotować 300 g cukru z wodą w temperaturze 110° C i dodać do białek
(część 2.) ogrzanych do temperatury pokojowej i lekko ubitych z 30 g
cukru. Ubijać, aż masa prawie całkiem ostygnie.
Wymieszać białka (część 1.z proszkiem migdałowym i cukrem pudrem, następnie dodać włoską bezę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Nakładać za pomocą rękawa cukierniczego (10 mm) na silpacie. Posypać chrupiącą zrumienioną posypką.
Piec przez 8 min. w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150° C przy otwartej klapce kominowej.
Przełożyć silpat na ruszt i pozostawić do ostygnięcia, następnie odkleić skorupki.
Galaretka koktajlowa Yellow Cab (waga całkowita: 583,5 g ):
-250 g purée z ananasa
-50 g soku z limonki
-125 g likieru Grand Marnier Cordon Rouge
-150 g purée z gruszki
-½ laski wanilii
-3,5 g alginatu sodowego
-5 g gumy ksantanowej
Podgrzać część purée z ananasa ze startą laską wanilii w temperaturze
35°C. Dodać alginat i ksantan mieszając. Połączyć z pozostałymi
składnikami, następnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić.
Dodatki (waga całkowita: 520 g):
-400 g ananasa pokrojonego w kostkę
-50 g cukru
-1 skórka z limonki
-70 g likieru Grand Marnier Cordon Rouge
Ananas pokroić w kostkę. Skarmelizować cukier, następnie dodać ananas
i skórkę z limonki. Podsmażyć i podpalić likierem. Pozostawić do
ostygnięcia.
Krem do przekładania (waga całkowita: 600 g):
-100 g białek z jajek
-200 g cukru
-300 g masła
-500 g kremu do przekładania
-100 g likieru Grand Marnier Cordon Rouge
-3 skórki z limonki
Przygotować włoską bezę z białek i cukru smażonego w temp. 118°C. Wymieszać z masłem. Dodać likier i skórkę z limonki.
Układanie warstw:
Nakładać galaretkę i ananasa na środek skorupki, pośrodku kremu, następnie docisnąć drugą skorupkę.
2. Ciasteczka cytrynowe
Ciastka zrobione na
podstawie poniższego przepisu są bardzo kruche, nie za słodkie, z lekką
cytrynowa nutą. Dziś przepis na samo ciasto. Ciastka są
dosyć duże, o dziesięciocentymetrowej
średnicy. Musiałybyście wyciąć taki rozmiar ze względu na wielkość wykałaczki ,
której użyjecie do przygotowania kolorowej dekoracji. Jeżeli jednak
chcecie upiec ciasteczka i nie ozdabiać ich lukrem plastycznym o takim wzorze,
z powodzeniem można wyciąć mniejsze ciastka.
Składniki na około
14 ciastek o średnicy 10 cm.
- jedno jajko
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru
- 250 g mąki pszennej (plus do podsypywania przy wałkowaniu)
- skórka z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)Uwaga: cytrynę należy dobrze wyszorować, zanim zetrzemy z niej skórkę.
Przygotowanie:
Jajko ubić mikserem.
Masło z cukrem wymieszać dokładnie na puszystą masę. Następnie połączyć z
jajkiem. Cały czas ubijając masę stopniowo dosypywać mąkę, a na koniec skórkę z
cytryny. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na około
godzinę. Stolnicę oprószyć
mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm. Okrągłą wykrawaczką (lub
szklanką) wyciąć kółka. Ciastka przełożyć na blachę wyłożona papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż
ciastka nabiorą złocistobrązowego koloru. Studzić na kratce.
Ciasteczka z kolorami
Składniki na ok. 15 większych ciastek:
100 g masła
100 g cukru
2 łyżki miodu
150 g mąki
1 łyżeczka sody
groszki w kolorowych skorupkach
lukier
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do dużej miski wrzuć masło, dosyp
cukier i ubij mikserem na puszysty, jasnożółty krem. Dolej miodu, wsyp
mąkę i sodę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Blachę do pieczenia posmaruj
masłem. Odrywaj z ciasta małe kawałki, tocz w dłoniach kulki wielkości
piłeczki pingpongowej i układaj na blasze w kilkucentymetrowych
odstępach. Ciastka podczas pieczenia rosną na boki. Spłaszczaj lekko
każde ciasteczko dłonią. Piecz 10-15 minut, aż do ze złocenia. Wyciągnij,
przestudź lekko, jeszcze ciepłe (ale nie gorące) przełóż na kuchenna
kratkę albo drewniana deskę do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj lukier:
cukier puder wymieszaj z odrobiną
wody albo soku z cytryny. Lukier ma mieć konsystencję gęstej farby
plakatowej. Jeśli wyjdzie ci za rzadki - dodaj trochę więcej cukru
pudru. Jeśli nadal jest za gęsty - kilka kropli wody albo soku z
cytryny. Przełóż lukier do woreczka, odetnij róg i wyciskaj małe ciapki
na ostudzone ciastka. Do nich przyklejaj kolorowe groszki.
Coś słodkiego i lekkiego - idealne dla mnie :) Chociaż domyślam się ,że kalorycznie mogą już nie być takie lekkie :) Ale to bez znaczenia.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Aż ma się ochotę sięgnąć po jakiś łakoć :)
Zawsze chciałam zrobić takie makaroniki ♥ Super zdjęcia, aż chce się je zjeść :3
OdpowiedzUsuńImpossible1360.blogspot.com
nawet nie zdawałam sobie sprawy, że można to zrobić w domu! uper!
OdpowiedzUsuńnaprawdę mnie inspirujesz<3
http://neffii.blogspot.com/
Ojjeej! Makaroniki są genialne ^^ A ciasteczka cytrynowe kiedyś robiłam, pyszne! :3
OdpowiedzUsuńwww.devooted.blogspot.com
mniaaaaaaaam
OdpowiedzUsuńkiedyś muszę zrobić te makaroniki, wyglądają pysznie! :D
OdpowiedzUsuńpoklikałabyś w linki w ost. poście. z góry dzięki, Mała Mi. :*
jejku,jakie pychotki!
OdpowiedzUsuńMmm ♥ Najbardziej skusiły mnie makaroniki. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:
KLIK
Mniam :D
OdpowiedzUsuńObserwuję ,może ty też zaobserwujesz? :)
http://kochaj-szanuj-snij.blogspot.com/
masz tu tyle wspaniałych rzeczy na blogu. Ten post jest o ciastkach, poprzedni pokazał mi masę sposobów na przerobienie moich starych ubrań. tyle pomysłów w jednym miejscu! Rób dalej to co robisz!
OdpowiedzUsuńObserwuję.
niuntis.blogspot.com
O jezu jezu! Jak pysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńPożarłabym wszystko za jednym zamachem!
Chyba jutro coś upiekę z tych pyszności bo już
nie mogę wytrzymać! Dzięki za ten wpis kochana :-*
Przy okazji zapraszam Cię do wzięcia w moim małym giveaway’u!
Do wygrania wymarzona sukienka warta 200$, a dla pozostałych nagrody gwarantowane!
Pozdrawiam,
Katherine Unique
Oj zjadłabym takie ciasteczka;d Wyglądają cudownie♥
OdpowiedzUsuńhttp://kappa-girl.blogspot.com/
Te ciasteczka cytrynowe najbardziej mi przypadły do gustu, może je zrobię nawet :P
OdpowiedzUsuńogólnie te makaroniki jakoś mnie nie przekonują, ale chyba innych bardzo bo wszędzie ich pełno :)
pozdrawiam ciepło :*
zapraszam do nas na nową notkę :
world-of-crazy-sisters.blogspot.com/
Jakie pyszności *.* jeju na pewno coś z tego upiekę bo tak cudnie i smacznie wyglądają ♥
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;)
nadzwyczajnaa.blogspot.com
Ciekawe przepisy :D Bardzo oryginalne :) Obserwuje
OdpowiedzUsuńskreslic.blogspot.com
Na urodziny zrobię makaroniki! Wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Zuza ♥
http://pamietnik-zuzanny.blogspot.com
Ale mi smaku narobiłaś! Jurto robię ciasteczka cytrynowe z lukrem <3
OdpowiedzUsuńamcia-blog.blogspot.com
Mmm pyszne! *.*
OdpowiedzUsuńhttp://ninja-holiday-nights.blogspot.com/